Galeria - targi turystyczne chorzów

Starostwo Powiatowe w Chrzanowie

 

Powiat chrzanowski może poszczycić się lokalną potrawą „Ziemniaki po cabańsku”, która w 2011 roku została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych decyzją Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z prawem do używania znaku towarowego – gwarancyjnego „Produkt Tradycyjny z Małopolski”.
Potrawa swoimi korzeniami sięga średniowiecza. Niepowtarzalnym smakiem i aromatem wielokrotnie zdobyła uznanie podczas różnorodnego rodzaju konkursów kulinarnych zjednując sobie grono smakoszy wśród mieszkańców różnych zakątków naszego kraju, a także renomowanych polskich i zagranicznych kucharzy.
W powiecie potrawa miała swoje święto pn. „Festiwal Ziemniaków po cabańsku”, które przy współpracy z Lokalną Grupą Działania Partnerstwo na Jurze przekształciło się w imprezę o szerszym charakterze pn. „Ziemniaczysko pod Lipowcem” odbywające się na terenie skansenu w Wygiełzowie.

PRZEPIS
• ziemniaki należy obrać ze skórki i pokroić w ćwiartki lub plastry
• cebulę pokroić w plastry
• marchew pokroić w plastry
• buraka pokroić na bardzo cienkie pół-plastry
• natkę pietruszki należy drobno posiekać
• boczek pokroić w plastry lub kostkę
• kiełbasę pokroić w plastry lub kostkę
• przygotować pojedyncze liście kapusty, które posłużą do przykrycia garnka
• przygotować przyprawy: sól, pieprz
W garnku żeliwnym lub glinianym układamy na przemian warstwami ziemniaki pokrojone w ćwiartki lub plastry, kiełbasę w plasterkach, grube plastry boczku, zieloną pietruszkę, cebulę, marchew (burak wg uznania). Doprawiamy poszczególne warstwy solą i pieprzem. Zawartość przykrywamy liśćmi kapusty oraz świeżo wykopanym darniem. Garnek ustawiamy na cegłach, nad ogniskiem. Pieczemy na wolnym ogniu ok. 50 minut lub do momentu, aż poczujemy wydobywający się zapach.


Ziemniaki po Cabańsku to bardzo charakterystyczna i stanowiąca przysmak dla mieszkańców Powiatu Chrzanowskiego potrawa, która swoim aromatem i smakiem zdobyła uznanie nie tylko wśród mieszkańców Chrzanowa i okolic, ale też renomowanych, polskich i zagranicznych kucharzy, postaci polskiej estrady, jak również mieszkańców z różnych zakątków naszego kraju.
Do niedawna potrawa ta nie była znana nigdzie poza Chrzanowem, jednak zgodnie z powiedzeniem „reklama dźwignią handlu”, nasze Ziemniaki po Cabańsku miały okazję zaistnieć poza granicami Powiatu Chrzanowskiego.
Dla rodowitych Cabanów z dziada pradziada, Ziemniaki po Cabańsku są czymś tak oczywistym jak pizza dla Włochów czy karp na wigilijnym stole.
Niegdyś była to potrawa pasterska, jednak z biegiem czasu pieczenie ziemniaków stało się pretekstem do spotkań rodzinnych i towarzyskich.
W okresie od wiosny do późnej jesieni w Powiecie Chrzanowskim trwa pieczenie ziemniaków. W przydomowych ogródkach czy też działkach można spotkać smakoszy przygotowujących ziemniaki w tradycyjny sposób, a ich zapach jest tak intensywny, że niejednokrotnie przyciąga sąsiadów do wspólnego biesiadowania.
„Ziemniaki po Cabańsku” prezentowane były podczas I Targów Przedsiębiorczości i Pracy Małopolski Zachodniej, gdzie zajęły II miejsce w organizowanym Konkursie i Plebiscycie, w kategorii „Lokalny przysmak”. Zwycięstwo w oświęcimskim półfinale w ramach II Małopolskiego Festiwalu Smaku otworzyło drogę naszej lokalnej potrawie na Finał, który odbył się na krakowskim Kazimierzu. Komisja Konkursowa składająca się z wybitnych kucharzy kuchni polskiej i międzynarodowej doceniła „Ziemniaki po Cabańsku” i potrawa ponownie zajęła I miejsce w kategorii gotowe dania i potrawy.
W powiecie potrawa ma swoje święto „Festiwal Ziemniaków po Cabańsku” podczas, którego mieszkańcy powiatu gromadzą się na wspólnym pieczeniu.
Jedyną restauracją w Powiecie Chrzanowskim, która w swoim menu posiada „Ziemniaki po Cabańsku” jest restauracja Stare Mury


Starostwo Powiatowe w Chrzanowie
ul. Partyzantów 2
32-500 Chrzanów
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
www.powiat-chrzanowski.pl
tel. 32 625 79 00, 625 79 80
fax 32 625 7955


 



Lista regionów i obiektów polecanych